Keresés ebben a blogban

2012. július 9., hétfő

Kakaós kalács lisztérzékenyeknek

Ennek a kalácsnak a története röviden.
A kislányom kb. 1 éve diétázott már, és azóta nem evett kalácsot. Egyszerűen azért, mert nem mertem nekifogni :-( Egyik alkalommal, a boltban elpityeregte magát. Nem akarta elárulni az okát, de nem hagytam békén, amíg el nem mondta. Hát nagyon megkívánta szegénykém a kalácsot, amit a boltban látott. Hazamentünk, gondoltam egy életem, egy halálom megpróbálom.
Találtam egy jó kis receptet, és azt alakítottam át, hogy Petrámnak is jó legyen.
Az eredeti receptet itt találjátok: http://www.nosalty.hu/recept/makos-kakaos-kalacs-nalunk
Megsütöttem, és nagyon jól sikerült. A kislányom könnyes szemmel nézte, és nem hitte el, hogy ez az övé. Ha ez a kis momentum eszembe jut, még ma is összeszorul a szívem....
Na, de elég a beszédből, jöjjön a recept:

Hozzávalók:

Tésztához:

25 dkg Shar mix B
2 tojássárgája
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő
1,5-2 dl tej
5 dkg olvasztott margarin
 csipet só

A kakaós töltelékhez:8 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 púpozott ek natúr kakaópor
1 kk rumaroma
1 tk fahéj

Tetejére:1 tojássárgája

Elkészítése:

Egy tálba  öntjük a lisztet. Csinálunk a közepén egy mélyedést, amibe beletesszük a sót, a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és annyi langyos tejet öntünk rá, hogy a mélyedésből ne csorduljon ki.
Pár perc múlva, ha az élesztő felfutott a tálban, elkezdjük összedolgozni úgy, hogy előtte hozzáöntjük az olvasztott vajat, a tojássárgákat. Lágy tésztát kell kapnunk, csak szükség esetén öntsük bele az összes tejet. (Tapasztalatom szerint 1.5-1.8 dl között kell bele.)Pár percig dagasszuk, majd hagyjuk kb. 15 percet kelni.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a kakaós tölteléket. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, porcukrot, a kakaót, összekeverjük a fahéjjal, a rumaromával, és ezt is félretesszük hűlni.
Ha a tészta megkelt, kivesszük a sütőből, kiborítjuk, átgyúrjuk, és 3 részre osztjuk. Fogunk egy cipót, és hosszúra sodorjuk, majd kinyújtjuk laposra és viszonylag szélesre. Ezt megkenjük a kakaós krém egyharmadával. Feltekerjük, mint egy hosszú szivart. Félretesszük. Ezt megismételjük a maradék két gombóccal is. Ha készen vannak, a megtöltött rudak, összefonjuk őket, és sütőformába tesszük.

Fontos! Ha nem teszed sütőformába, szétfolyik! 

Megkenjük a felvert tojássárgájával, 20 percig még kelesztjük, majd pirulásig sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése